събота, 6 октомври 2012 г.

из "Любовта трае три години"

Прочитайки “Любовта трае три години” на Фредериг Бегбеде съм очарована как е описан краят на една любов,погрома на брака,аз тази която отрича брака съм очарована... Аз попадайки в капана на отричането и любовта.... Дали в отчаянието си се връщаш при този,който те обича,когато не можеш да си с този,който обичаш. Любовта не трае три години,трае толкова,колко съумееш да я задържи:"Любовта е предварително изгубена битка."


"За да можеш да караш пиян,е достатъчно да се целиш между сградите."

"Празниците са дадени на човека,за да може да прикрива мислите си."


"Как съм могъл да се оставя животът ми до такава степен да зависи от обстоятелствата ? Често разправят,че “трябвало да се справим с обстоятелствата”.Аз пък казвам,че единственият начин да се справиш,е да убиеш обстоятелствата."

"Аз съм мъртъв човек. Сутрин се събуждам с неудържимо желание да спя. Обличам се в черно,защото сам жалея себе си. Нося траур за човека,който можех да бъда..... Вече не се усмихвам. Нямам сили. Аз съм мъртав и погребан. Няма да имам деца. Мъртвите не се разможават. Аз съм мъртвец,който се здрависва с разни хора из кафенетата. Аз съм един по-скоро радушен и доста зиморничав мъртвец. Мисля си,че съм най-печалното същество,което някога съм срещал."

"Погледът й беше умоляващ, печален, влажен, укорителен, съкрушен, тревожен, отчаян, невинен, горд, презрителен и все пак си оставаше син. Никога няма да забравя този поглед,който откриваше болката. Ще трябва да се науча да живея,като мъкна на гърба си тази подлост. Човек съжалява онези,които страдат,но никога онези,които причиняват страдание."

"Ще ти се никога да не се е случавало. Ще ти се да натиснеш командата Delete и животът ти да започне отначало. Защото,когато караш някого да страда,най-много страдаш самият ти."

"Сбогом,очарователни моменти, трябва да се откажем от нежните имена,които сме си измисляли, да изгорим снимките от сватбеното пътешествие, да спираме радиото, ако пуснат песента,която сме си припявали заедно."

"Ще се целунем по бузите като стари приятели. Ще седнем да изпием по едно кафе,все едно че светът не се е сгромолясал. Край нас хората ще продължават да живеят. Ще разменим по някоя закачка,сетне ще се разделим както обикновено,но този път завинаги. “Довиждане” ще бъде последната наша лъжа."

"Мъжът е едно ненаситно животно,което се колебае от какво би могло да се лиши. Ако жените бяха по-хитри,щяха непрекъснато да им отказват и по този начин да ги принуждават да тичат след тях до живот."

"Любовта приключва в момента,когато стане невъзможно да се върнеш назад. Именно така човек си дава сметка:изтекла е много вода,престанали сте да се разбирате взаимно. Скъсали сте,без дори да си дадете сметка за това."

"Дълго време едничката ми цел в живота бе да се саморазрушавам. И ето че веднъж ми се прииска щастие. Ужасно е,срам ме е, простете ми,но един ден изпаднах в плен на вулгарното изкушение да бъда щастлив. По-късно разбрах,че това е най-добрият начин да се саморазрушиш."

"Любовта представлява една великолепна катастрофа: знаеш,че пред теб има стена и въпреки всичко даваш газ. Тичаш право към своята гибел с усмивка на уста. С любопитсво очакваш кога точно ще гръмне всичко. Любовта е единствното предварително програмирано разочарование,единственото нещастие,което вски може да предвиди и всеки път желае отново."

"... Но такава е истината: няма нищо по-страшно от това да обичаш някого,който не те обича- и в същото време това е най-прекрасното изживяване. Да обичаш някого,който те обича,си е чист нарцисизъм. Да обичаш някого,който не те обича, е любов."

"Кое е по-страшно: да правиш любов,без да обичаш или да обичаш,без да правиш любов?"

"Човек трябва да вземе решение: или да живее с един човек или да го желае. Не може да желае нещо,което има,това е противоестествено."

"Според мен целият проблем с любовта е тъкмо в това: за да бъдеш щастлив,се нуждаеш от сигурност,а за да си влюбен се нуждаеш от несигурност."


"- Защото нямаме бъдеще. Погледни как бягат секундите,които ни делят от нещастието... Разполагаме с три години,за да се обичаме..."


"Ето ви един съвсем прост тест,за да разберете дали сте влюбен: ако след четири-пет часа,прекарани без вашата любовница,тя започне да ви липсва,това означава,че не сте влюбен-ако бяхте,десет минути раздяла биха били достатъчни,за да направя живота ви непоносим."

"Можеш да се разделиш завинаги с някого,да погазиш всичките си клетви и да си седиш пред него,все едно че нищо не се е случило."

"... една креватна история може да се превърне в любовна история,обратното в твърде малко вероятно."

"... колко пъти да ти повтарям,че ме е страх от теб. Сам разбираш,че любовта ни е прекрасна,защото е невъзможна. В момента,когато стана твоя,ти ще престанеш да ме обичаш."

"Колкото повече се стараеш да бъдеш влюбен,толкова по-разочарован си,когато всички свърши."

"- Ти страдал ли си от любов?

- Добре знаеш,че не. Никога не съм се влюбвал. В това е моето нещастие.

- Понякога ти завиждам. Аз пък никога не мога да остана влюбен,а това по-страшно."

"Съпрузите вечерят,любовниците обядват."

"От определено ниво на болка нататък човек губи всичката си гордост."

"Научих преди всичко,че за да бъдеш щастлив,трябва да си бил много нещастен. Без чиракуване,без болка щастието не е трайно. Любовта,която трае три години,е любов,която не е изкачвала планини и не потъвала на дъното,а е паднала наготово от небето."

Няма коментари:

Публикуване на коментар